Van de boetes die Belgische rechters opleggen voor overtredingen en misdrijven als te hard rijden, stalking, drugshandel en berovingen, wordt circa 60 procent nooit betaald. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financi?n Didier Reynders.

Vorig jaar legden de Belgische rechters voor 151 miljoen euro aan boetes op, soms bovenop een celstraf. Daarvan werd 90 miljoen niet betaald, meldt Reynders. Zijn ambtenaren komen meestal niet verder dan het sturen van aanmaningen en aangetekende brieven.

Deurwaarders worden zelden ingeschakeld. Een vervangende celstraf zit er door de overbevolkte gevangenissen doorgaans ook niet in.

Het liberale Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu noemt de laksheid van Reynders en zijn collega van Justitie Stefaan De Clerck ”dramatisch”. Volgens haar ”moet je wel gek zijn om een geldboete te betalen”, want wie niet reageert op een aanmaning ontspringt de dans.

De Vlamingen betalen hun boetes al een beetje beter. Een jaar geleden raakte bekend dat zeven op de tien strafrechtelijke boetes onbetaald bleven. Uit nieuwe cijfers van 2008 blijkt dat nog maar de helft van alle Vlamingen verzuimt hun boetes te betalen. De Walen doen het nog altijd even slecht.

Minister De Clerck belooft beterschap. ”De ambitie is er.”

(bron: nu.nl)

5 reacties op 6 op 10 Belgen betalen boetes niet

stimpie
4 december 2009 16:12

6 op de 10 boetes zijn dan ook overbodig

leroy
4 december 2009 17:16

SH*T man probeer dat in belasting land NL dan komt meteen de deurwaarde voor je deur .

Momentum
4 december 2009 18:55

Dit was vorig jaar al in het nieuws.
Was het maar zo makkelijk in NL

4 december 2009 19:53

Dit is niet alleen boetes maar hier in belgie is het ook goedkoper om een gebouw nieuw te zetten inplaats van hem te renoveren. klik maar eens op mijn naam je zal verschieten hoeveel gebouwen enz er gewoon staan te verkommeren

Armand Vancampfort
5 december 2009 11:00

De enige hefboom dat de overheid op iemand kan hebben is die persoon zijn gevoel voor eerbaarheid.

Wat wilt zeggen dat we grotendeels vrijwillige slachtoffers zijn.

Waarmee ik niet wil zeggen dat je gegronde boetes niet meer moet betalen maar in tijde van een zogenaamde “economische” crisis, doet de overheid met het constant toenemen van futiele regels, boetes en richtlijnen toch hun deel om onze individuele groei zo klein mogelijk te houden.

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP