BitTorrent

[TEKST] BitTorrent blijkt steeds meer een kanaal te worden om afleveringen van populaire reeksen als Lost, 24 , Prison Break , Heroes en Battlestar Galactica te verspreiden. Alleen is het niet echt de bedoeling van tv-makers dat hun series op deze manier bekeken worden. Of toch wel?

De helft van alle torrent-bestanden die worden afgehaald, verwijst naar videobestanden van tv-afleveringen. Dat blijkt uit een analyse van TorrentFreak.com, een site die bericht over het BitTorrent-fenomeen. Zij keken naar de statistieken van Mininova, een van de grootste torrent-sites.

Uit het onderzoek blijkt dat sommige tv-reeksen fenomenaal populair zijn. Een torrent die verwijst naar een aflevering van Heroes is bijvoorbeeld 2,5 miljoen keer afgehaald. Sommige reeksen – zoals Lost en Prison Break – trekken per aflevering zelfs nog meer downloaders.

De populariteit van tv-torrents is op zich niet zo verrassend. Deels is het een reactie op hoe televisiereeksen hun weg vinden naar de beeldbuis in uw huiskamer. Een groot aantal van de veelbekeken series wordt eerst in de Verenigde Staten uitgezonden en pas veel later in Europa. En dat is een systeem dat eigenlijk niet past in een wereld waar iedereen op hetzelfde internet zit te surfen.

De mensen die op sites als Mininova en Piratebay.org zoeken naar aflevering twee van seizoen vier van Lost, zijn dan ook vaak afkomstig uit delen van de wereld waar de nieuwe Lost-reeks nog niet wordt uitgezonden. Ze willen nú weten wat er gebeurt, niet pas als een lokale tv-zender een reeks oppikt.

De BitTorrent-trend is tv-makers niet ontgaan, denkt TorrentFreak. De site wijst erop dat verschillende televisiemensen zich vrij positief uitlaten over het fenomeen. Het kan een goede manier zijn om een tv-reeks te hypen bij een publiek. “Hopelijk kopen ze achteraf de dvd nadat ze het via BitTorrent hebben bekeken”, zegt acteur Masi Oka. Oka speelt de rol van Hiro Nakamura in de reeks Heroes , een serie die in onze contreien bekend werd nog voordat een Europees tv-station haar op het menu zette.

De boodschap lijkt te zijn: BitTorrent kan voor tv-makers een positieve zaak zijn. Ze kunnen immers een publiek kweken voor hun producten, zonder eerst een zender in een bepaalde regio te zoeken. Als een deel van dat publiek dan overgaat tot de aankoop van de tv-reeks in dvd-formaat, dan maken ze aardig winst – zonder voor de distributiekosten van de hype opwekkende downloadbare versie op te draaien.

Er zijn echter wel verliezers, en dat zijn de lokale tv-zenders. Zij kopen populaire reeksen aan omdat ze veel kijkers willen trekken, wat op zijn beurt leidt tot een verkoop van meer reclameblokken. Maar als een fan zijn favoriete reeks meteen kan downloaden en achteraf een versie in betere kwaliteit op dvd kan aanschaffen, waarom zou hij nog maanden wachten op een met reclame doorspekte aflevering op de televisie?

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP