Large Hadron Collider

[VIDEO] Ergens diep onder de grond tussen Zwitserland en Frankrijk is de grootste deeltjesversneller ter wereld in gebruik genomen. Het toestel is liefst 27 kilometer lang en moet wetenschappers in staat stellen meer te weten te komen over de eerste seconden na de oerknal. Critici noemden het project gevaarlijk en vreesden zelfs dat het de aarde kan vernietigen.

De Large Hadron Collider van het CERN is een project van lange adem. De planning en de bouw van de deeltjesversneller begon begin jaren 80. Het hele project kostte liefst 6 miljard euro. In de versneller worden protonen, bouwstenen van atomen, met de snelheid van het licht op elkaar afgevuurd. Als de deeltjes botsen, komen allerlei elementen vrij die ook vrijkwamen bij het onstaan van het heelal.

Meer dan 2.300 wetenschappers uit 38 landen nemen deel aan het project. Wetenschappers denken dat ze jaarlijks meer dan 15 miljoen gigabyte aan informatie zullen verzamelen, het equivalent van 20 miljoen cd’s.

De opstart van het toestel was een groot succes. Directeur-generaal Rolf-Dieter Heuer van het CERN noemde het een historisch moment. Bij elke nieuwe stap in het allereerste experiment, de passage van elk van de acht segmenten, applaudisseerden de aanwezige wetenschappers. Toen de atoomkernen een eerste rondje hadden afgelegd, joelden de vorsers, zoals dat soms ook het geval is na geslaagde raketlanceringen.

Critici vrezen dat bij het experiment kleine zwarte gaten kunnen ontstaan die verwoestende aardbevingen en vloedgolven zouden kunnen opwekken. Een poging om het experiment te laten verbieden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mislukte. Sommige wetenschappers kregen zelfs doodsbedreigingen.

We hoeven ons echter geen zorgen te maken dat de wereld zal vergaan. Bovendien werd vandaag enkel voor de eerste keer een proton door de buis geleid. Vijf seconden later kwamen de eerste gegevens binnen. Als alles goed gaat, zal de deeltjesversneller binnen een jaar voor het eerst een oerknal genereren.

De wetenschappers rappen over de deeltjesversneller

De onderzoekers aan het Europese Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN hebben niet alleen humor maar zijn ook muzikaal. Zij maakten een rapvideo over de deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collider). In het fragment wordt wetenschappelijk correct alles uitgelegd over quarks (de kleinste deeltjes), Higgs, de ‘Big Bang’ en het grootste wetenschappelijke experiment ooit dat de LHC is.

Het idee voor de ‘Large Hadron Rap’ kwam van de Amerikaanse wetenschapsauteur Katherine McAlpine. Zij schreef de Engelstalige tekst en rapt hoogstpersoonlijk. Vrienden van haar mixten de beats en geven als backgrounddansers in vorserskleren een wat onbeholpen, maar daardoor ook authentieke indruk.

(bron: hln.be)

Trefwoorden: , , , , , , , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP