Die Wehrmacht: eine Bilanz

[TEKST] ‘Die Wehrmacht: eine Bilanz’ is een prestigieuze vijfdelige reeks van Guido Knopp over het leger van het Hitlers Derde Rijk: een geoliede en gevreesde oorlogsmachine die vanaf 1939 als een pletwals over Europa donderde, en overal dood en vernieling zaaide. De serie geeft een chronologisch en thematisch overzicht van de geschiedenis van de Wehrmacht: van de euforie in het begin van de oorlog – bij de verovering van Polen, de Lage Landen en Frankrijk ? over het keren van de kansen in de Sovjet-Unie en Normandi?, tot het bittere einde in de puinen van Berlijn.

Veel aandacht gaat daarbij ook naar de soldaten zelf en de evolutie in hun zelfperceptie: van trotse strijders voor het vaderland tot instrumenten van de dictatuur. Hoe was het om deel uit te maken van de Wehrmacht, ??n van de machtigste legers aller tijden? Om te vechten in ??n van de bloedigste oorlogen ooit? Om half Europa te veroveren en uiteindelijk toch ten onder te gaan?

De reeks onderzoekt het complexe identiteitsgevoel van de soldaten: hun trots en loyauteit en hun geweten. Door hun persoonlijke eed van trouw aan Hitler werd elke soldaat gedwongen de F?hrer te volgen, tot in de zelfvernietiging en de dood.

Interviews met betrokkenen en ooggetuigen uit de diverse landen en kampen wisselen af met archiefbeelden, priv?films, foto’s, brieven en ? wanneer er geen historisch visueel materiaal beschikbaar is ? gereconstrueerde sc?nes. Het resultaat is een uitgebreide, evenwichtige en genuanceerde geschiedenis van het meest gevreesde leger aller tijden: de Wehrmacht.

Dr. Guido Knopp is met deze serie niet aan zijn proefstuk toe. Knopp (? 1948) studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen. Hij was eerst journalist bij Welt am Sonnntag en de Frankfurter Algemeine. In 1978 begon hij bij ZDF te werken. De afgelopen 30 jaar realiseerde hij een indrukwekkend aantal documentaire films en series over geschiedenis, en dan vooral over het Nazisme en het Derde Rijk.

Hij wist die onderwerpen op een genuanceerde en voor het grote publiek bevattelijke manier in beeld te brengen en werd daarvoor dan ook meermaals bekroond. Hoogtepunten in zijn oeuvre zijn ‘Hitler – Eine Bilanz’, ‘Hitlers Helfer’, ‘Hitlers Krieger’, ‘Hitlers Frauen’, ‘Die SS ? Eine Warnung der Geschichte’, en ‘Die Wehrmacht’. Knopp is ook publicist en docent.

Deel 1: Der Blitzkrieg ? 15.9

Toen de Wehrmacht op 1 september 1939 Polen binnenviel, schrok heel Europa van de slagkracht van het leger, dat een paar jaar daarvoor slechts 100.000 soldaten telde en geen vliegtuigen of tanks had. Sinds 1933 had Hitler het Verdrag van Versailles ontdoken en systematisch aan zijn leger gebouwd. Toen ook verkondigde hij dat het land ‘lebensraum’ nodig had in het oosten.

Ondanks de revanchegevoelens voor de Eerste Wereldoorlog was de Duitse bevolking aanvankelijk niet erg oorlogsgezind. Maar de zogenaamde ‘Blumenkriegen’ (de geweldloze ‘anschluss’ van Oostenrijk en de annexatie van het Duits-Tsjechische Sudetenland), de vlotte verovering van Polen en vooral de overwinning op aartsvijand Frankrijk zorgden voor een kentering. Het succes van de ‘Blitzkrieg’ deed de kritiek van sommige generaals en burgers verstommen.

Voortaan kreeg de Wehrmacht het aura van onoverwinnelijkheid. Het leger werd ook de wegbereider van het schrikbewind dat Hitler in de veroverde gebieden voerde. Achter de schermen werd een ‘tweede oorlog’ gevoerd, tegen joden en andere bevolkingsgroepen die Hitler in zijn ogen in de weg stonden. Nu Frankrijk veroverd was, maakte de Wehrmacht zich op voor de volgende stap in de oorlog…

‘Die Wehrmacht’, maandag 15 september 2008 om 22.05 uur op Canvas.

(bron: tv-visie.be)

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP