Levend dons
Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden

[VIDEO] Veel kans dat het dons in uw dekbed waar u straks gezellig onder kruipt afkomstig is van ganzen die nog rondlopen. Binnen de Europese Unie is het levend plukken van pluimvee verboden. Een schokkende documentaire onthuld dat veel donzen dekbedden gevuld worden met dons dat van levende ganzen wordt geplukt. Een verderfelijke praktijk, die uiterst pijnlijk voor de dieren is. Elk jaar worden miljoenen vogels levend geplukt – alleen al in Europa. In China, de grootste producent van dons en veren ter wereld, zijn de cijfers nog hoger. China exporteert de producten naar een aantal Europese landen waar het dons wordt gebruikt in dekbedden, kussens en jacks. Waar de veren ook vandaan komen, voor de ganzen zijn de gevolgen onontkoombaar: het plukken is een marteling die ze ernstig gestrest achterlaat.

In de film worden alle veren met geweld afgescheurd. Ook die op de rug en in de nek, waar bijna geen dons groeit.” Deze gewoonte berokkent de vogels verschrikkelijk veel pijn en ellende. Dat blijkt wel uit het feit dat hun huid bloedt en dat ze blijkbaar verlamd raken van angst.” “Het is alsof ik uw haar gewoon zou uittrekken. Die dieren worden gewoon gefolterd.”, Johan Beck Friis – dierenarts. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt omdat het efficiënter is. Terwijl een dode gans maar één keer kan worden geplukt, is het mogelijk om een levende gans wel vier keer te plukken voor hij wordt geslacht. Voor een diervriendelijke consument is het nagenoeg onmogelijk om erachter te komen of het dons in dekbedden en jacks van een fabriek afkomstig is waar vogels worden mishandeld. “Hoe afschuwelijk de beelden ook zijn – ze brengen wel de wreedheden aan het licht die schuilgaan achter het warme en comfortabele imago van ganzendons.

Panorama: Levend Dons, zondag 13 september 2009 om 20.00 uur op Canvas.

Trefwoorden: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP