Tekst / Video: De gezonde sigaretten die de firma SuperSmoker op de markt brengt, bevatten geen tabak. Ze werken zonder vuur en produceren niet de kankerverwekkende verbrandingsgassen. De vlamloze sigaretten worden voorgesteld als gezondere rookwaar en een oplossing voor het probleem van passief roken. Ze bestaan uit een staafje met ingebouwde elektronica en met een mondstukje dat een vervangbare vulling bevat. Die vulling bevat nicotine en geur- en smaakstoffen, opgelost in een vloeistof. Door aan de sigaret te trekken, activeert de roker de elektronische componenten die een beetje van de vloeistof doen verdampen, waardoor een vleugje smaak- en nicotinedamp vrijkomt. Een ingebouwd oplaadbaar batterijtje voedt de elektronica van de sigaret. Een led-lampje dat vooraan oranje oplicht, maakt het namaak-effect compleet.

‘De damp uit deze sigaretten is inderdaad minder schadelijk dan gewone sigarettenrook’, bevestigt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven (BE). Hij heeft op vraag van Supersmoker de dampen geanalyseerd. ‘De nieuwe sigaretten produceren niet de kankerverwekkende stoffen die typisch zijn voor gewone sigaretten. Er zit wel nicotine in, en dat blijft natuurlijk een schadelijke stof, ze is zelfs zeer giftig voor kinderen.‘ Niet roken blijft dus nog altijd beter dan kunstsigaretten roken. De gebruikte smaak- en geurstoffen zouden allemaal erkend zijn als veilige voedingsadditieven. Wat op lange termijn het effect is van herhaalde inademing van de mix van chemische stoffen uit deze sigaretten, heeft Tytgat niet onderzocht, hij beoordeelde alleen de acute giftigheid. De sigaretten bevatten volgens Supersmoker maar dertig procent van de nicotine van een normale sigaret, en er komen vullingen met minder tot geen nicotine. Rokers zouden de sigaretten dus kunnen gebruiken om hun verslaving op een gezondere manier af te bouwen. Of rokers de kunstsigaretten aantrekkelijk zullen vinden, blijft de vraag. Echte smeulende sigaretten geven een mix van duizenden stoffen vrij, waarvan het smaakeffect moeilijk na te bootsen is. De sigaret met batterijoplader kost 89 euro, de vullingen, die elk ongeveer zolang meegaan als een pakje sigaretten, kosten tien euro per zes stuks. Voor meer inlichtingen kan je surfen naar de website van Supersmoker.

[youtube VXb8-rOczv8 nolink]

Deze reclame is de laatste dagen te zien op de Nederlandse TV-zenders
[youtube dAoYcTk1BKU nolink]

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP