Vanaf 1 februari 2010 moeten consumenten voor USB-sticks, settopboxen, mp3-spelers en externe harde schijven een extra kopieertaks betalen. Door een daling van de inkomsten op de ‘oude’ dragers als cd’s en cassettes, drong beheersmaatschappij Auvibel aan op een uitbreiding van de kopieertaks naar zowat alle digitale systemen. Lees verder ?

Trefwoorden: , , , , ,

16 reacties op Extra taks op digitale informatiedragers

3 januari 2010 08:38

We weten het dat quickie (ondertussen is het al meer dikkie) goed bezig is.

Ik ben niet echt een downloader van films en dergelijke, ik koop me normaal wel iedere week een dvd of een brd om in het weekend te zien. Maar nu ik toch taks moet betalen voor de illegale copies die ik er niet op zet, zal ik maar beter wat minderen met legaal aan te kopen, en toch af en toe eens een filmke beginnen downloaden.

Iemand goei linken, voor een amateur op dat gebied ?

Oilsjteneir
3 januari 2010 08:51

Al? dan ga ik nog snel naar de makro achter een externe schijf gaan :p Dat staat toch op mijn lijstje

@lullo : Kijk bij deze post op de afbeelding, wat er op die cd staat, typ dat in op google

3 januari 2010 09:14

Ja, warez in google gaan intypen Dan kom je op allerlei sites terecht die alleen maar malafide software proberen installeren, of die van iedere openstaande exploit proberen gebruik te maken om die software te installeren

Zit iedereen dat vandaag de dag via torrents te downen, of zijn er manieren om dat op rapidshare te vinden ? Of zijn er nog alternatieven ? Dat was eigenlijk mijn vraag

Spaan
3 januari 2010 09:14
Oilsjteneir
3 januari 2010 09:27

lullo kijk op google iets verder en zoek de .org versie! Daar is alles rapidsharde, megaupload,… die dingen zijn redelijk betrouwbaar.
Aan torrents waag ik mij ook niet!

Ramses
3 januari 2010 10:05

Tja, als ze in onze zakken kunnen zitten …

Bij introductie van de CD in de jaren 80 hebben de platenmaatschappijen de hoge kost van de CD geweten aan het feit dat het “nieuwe technologie” was. Ze hebben dan ook bij hoog en bij laag gezworen dat de prijs van de CD serieus ging dalen in de toen komende jaren. Echter, ze proevden van de winst, en hebben daardoor hun mooie belofte blijkbaar een beetje vergeten.

Het is inderdaad al sinds jaar en dag dat blanco informatie dragers van een “boete” voorzien worden, die de consument dus moet betalen, of hij nu wel of niet de misdaad begaat.

Mijn persoonlijke mening is, dat als men toch de boete moet betalen, dat het dan ook geen probleem mag zijn om de misdaad te begaan. Voorts ben ik enorm menslievend, en vind ik dat we meer moeten kopieren, want het gevaar bestaat immers dat de platenbazen anders zullen verdrinken in het geld, en dat wil ik die mensen echt niet aandoen.

Laatste principe : Ik betaal geen auteursrechten voor een artiest die niet meer leeft … Betalen tot 70 jaar na z’n dood, daar heeft hij volgens mij toch niet veel aan …

onbekend2
3 januari 2010 10:08

@ lullo:
trukje voor op google:
typ in [rs]
voorbeeld: [rs] the hangover dvdrip
dan krijg je een hoop site’s met rapidshare links voor deze film;)

Oilsjteneir
3 januari 2010 10:14

Veel te ingewikkeld wat ik zeg is betrouwbaar

Spaan
3 januari 2010 10:51

Allemaal dikke zever ze willen gewoon meer geld uit onze zak halen.
Alsof ik een film ga downloaden en die op usb stick ga zetten en die dan aan men buurman ga uitlenen ofzo :blink: … Die download dat ook gewoon zelf man, ze willen geld

onbekend
3 januari 2010 11:12

Illegaal copieren/downloaden is niet de onderliggende reden van deze taks.
Wanneer je een cd/dvd koopt, heb je het recht hier een ‘veiligheidscopie’ van te maken. Echter dit recht heb je alleen maar doordat we een taks betalen op blanco cds/dvds, omdat de veiligheidscopie in het verleden op een cd/dvd werd geschreven.
Omdat de inkomsten uit de verkoop van blanco cds/dvds niet zo groot meer is, wordt deze taks nu uitgebreid naar andere draagbare media. Onderliggende reden is uiteraard dat we steeds vaker de veiligheidscopie op usb sticks, externe harde schijven, … gaan opslaan ipv op blanco cds/dvds.

Je betaalt deze taks dus om legale veiligheidscopieen te maken van cds/dvds die je gekocht hebt. Niet als ‘boete’ om illegaal muziek en films op draagbare media op te slaan…

3 januari 2010 11:12

Dat is vrij duidelijk, dat ze gewoon geld willen, en dat ze daarvoor allerlei drogredenen zoeken. Ik heb bvb mijn zelf gemaakte foto’s op de hd van mijn pc staan, en dan nog 2 backup’s op externe hd’s, en die komen dan eerst nog van een cf kaart.
Ik moet 4 keer copieer taks betalen, voor mijn eigen foto’s, waar ik zelf copyright op heb. Dat is 1 ding.

Auvibel taks zou moeten dienen om de artiesten te compeseren, voor het illegaal gecopieerde materiaal van hun. Alsof er 1 artiest daarvan iets van geld gaat zien, dat in verhouding staat met het verlies dat ze lijden door het illegaal downloaden. Voor zover ze daardoor verlies lijden (ja nu moeten ze werken voor hun centen, ze moeten weer beginnen optredens geven… maar dat is een andere discussie).

En dan is er nog het feit, dat we als belg toch allerlei middelen vinden om die taks te ontduiken. Zoals ons materiaal in het buitenland gaan kopen (ik ging toch al graag naar aken winkelen, ’t zal nu nog wat frequenter worden). En wie is er daar weer het slachtoffer van, juist ja de kleine middenstander.
Juist een minister die voor de middenstand zou moeten zorgen, maja quicky en eigen zak eerst.

En hetgene wat me nog het meest zorgen baart is, dat die klojo binnenkort nog eens gaat gaan onderhandelen voor onze download limieten, en dat we daar de volgende jaren ook weer de gevolgen zullen van dragen. Ik hou mijn hart al vast.

Genoeg gezaagd dit jaar op mafia, waar blijven die foto’s van die schoon poezen ?

3 januari 2010 11:32

Als die taks alleen slaat op een veiligheids copie, is hij nog grotere bullshit dan wat ik al dacht. Van de 3/4 van het legale dat ik aangekocht heb, kan ik zelfs geen veiligheids kopie nemen ! Ofwel omdat het op brd staat, of omdat er kopieerbeveiliging opzit.

fqdsf
3 januari 2010 12:12

echt waar lullo, ik heb medelijden met je.

Spaan
3 januari 2010 12:34

wie kan dat nu een reet schelen wat fqdsf denkt ga in de zandbak spelen of kom met feiten en argumenten lullo heeft eens gelijk

stimpie
3 januari 2010 16:57

met deze taks hebbe ze downloade officieel legaal gemaakt,alhoewel ze mij hier niet me trefffen,kgebruik interne harde schijve, en mp3 speler zit in gsm

Flipper
4 januari 2010 00:34

Weer een wet die we gaan proberen omzeilen, da wordt weer smokkeleuuuu, wijle gaan hier achteruit met de vooruitgang hihi.

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP