Blowverbod

[TEKST] Het CDA, de grootste partij van Nederland, wil dat er een einde komt aan het gedogen van softdrugs. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft het gedoogbeleid gefaald. Alle coffeeshops in Nederland moeten dicht, vindt de partijgenoot van premier Balkenende.

Van Geel wijst erop dat op veel zolders in achterstandswijken illegale kwekerijen van softdrugs zijn, waaraan grote criminelen veel geld verdienen. “Zolang dit getolereerd wordt, zullen de problemen in die wijken nooit opgelost worden.” In Nederland is de verkoop van softdrugs in coffeeshops toegestaan, de aanlevering ervan is verboden maar wordt gedoogd. Van Geel zei gisteren tijdens het partijcongres in Utrecht dat de Nederlanders de gevolgen van het gedoogbeleid niet langer pikken en dat ook binnen ander partijen als de PvdA en de VVD steeds meer stemmen opgaan voor een hardere lijn.

De PvdA van minister van Financi?n en vicepremier Wouter Bos laat alvast weten dat Van Geel de Nederlandse socialisten niet zo makkelijk bij zijn bondgenoten moet rekenen. De PvdA, coalitiegenoot van het CDA, is tegen sluiting. “Het CDA roept nu wel heel stoer het gedoogbeleid te willen be?indigen, maar doet niks om problemen rond softdrugs op te lossen. De problemen op gebied van criminaliteit en volksgezondheid verdwijnen niet met het sluiten van de coffeeshops. Wij zijn voor reguleren en tegen verbieden, omdat je met reguleren voorwaarden kan stellen en beter kan controleren.”

Ook de omstreden maar tegelijk erg populaire burgemeester Gerd Leers van Maastricht – zelf een CDA’er – is het oneens met zijn partijgenoot/fractievoorzitter. “Het gedoogbeleid werkt inderdaad niet, maar als je alle coffeeshops sluit, duw je gebruikers, ook degenen van wie je nu nog geen last hebt, de criminele hoek in. Toenemende repressie rond de distributie van softdrugs leidt er verder toe, dat alleen ?chte criminelen nog risico’s durven nemen, waardoor het milieu verhardt en de gevoelens van onveiligheid in de steden toenemen”, aldus Leers. De burgemeester wil dat ook de productie en aanvoer van marihuana worden gereguleerd om zo de criminele angel uit het wereldje te trekken.

Het kabinet komt pas begin 2010 met een nieuwe ‘drugsnota’ waarin het terugblikt op het gedoogbeleid van de afgelopen dertig jaar en aangeeft hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet.

(bron: demorgen.be)

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP