Joint

[TEKST] De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Dat meldt een groep Nieuw-Zeelandse onderzoekers in het European Respiratory Journal. Hoe langer en hoe meer iemand cannabis rookt, hoe hoger het risico op longkanker, nog los van het andere rookgedrag.

Voor de studie werden Nieuw-Zeelandse longkankerpatiënten jonger dan 55 onderzocht. Ze verstrekten allemaal uitvoerig informatie over hun rookgewoonten, erfelijke ziekten, beroep en over hun alcohol-en cannabisconsumptie. Patiënten die in hun leven meer dan twintig joints hadden gerookt werd nog verder in detail ondervraagd. Zo kon een groep van 79 longkankerpatiënten vergeleken worden met een controlegroep van 324 patiënten. Een van de resultaten toont dat in de groep met een hoog cannabisverbruik (1 joint per dag gedurende tien jaar of 2 joints per dag gedurende 5 jaar) het risico op longkanker 5,7 keer hoger lag dan bij de overige patiënten. De auteurs van de studie concluderen daarmee dat de rook van een joint zo gevaarlijk is als de rook van twintig sigaretten.

“Hoewel onze studie een relatief kleine groep beslaat, toont ze duidelijk dat langdurig cannabisgebruik het risico op longkanker verhoogt”, aldus onderzoeker Richard Beasley van het medisch onderzoeksinstituut in Wellington.

Eerder werd al aangetoond dat marihuana de longcapaciteit verkleint en dat cannabisrokers ook vaker last hebben van een kuch, hoest of een beklemmend gevoel in de borst. De rook van een joint bevat bovendien twintig keer meer schadelijke ammoniak dan een sigaret. Stikstofmonoxide en stikstofoxide in marihuanarook is drie tot vijf keer meer geconcentreerd in marihuanarook dan in sigarettenwalm.

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP