[LEESVOER] Om elektriciteit te winnen uit planten, hoeven ze niet te worden geoogst. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Wageningen (NL) heeft aangetoond dat het mogelijk is om stroom af te tappen van een levend plantje.

Dat is anders dan bij energiewinning uit biomassa, waarbij groen altijd sneuvelt. De plantenonderzoekers en milieutechnologen hebben daarmee een internationale primeur. Sindsdien produceren Japanse en Belgische collega’s ook met rijstplantjes succesvol stroom.

Image Hosted by ImageShack.us

De Nederlandse onderzoekers slaagden erin om zes liesgrasplantjes in een proefopstelling enkele maanden als levende energieleverancier te gebruiken. De energie wordt gewonnen uit de overtollige suikers en organische zuren, zogenoemde exudaten, die de grassprieten via de wortels afscheiden. Het liesgras staat met de wortels in een microbiële brandstofcel. Deze ontvangt een elektrische lading van de bacteriën die exudaten afbreken. De opgewekte stroom, zo’n kwart milliampère bij een 250 millivolt, is genoeg om een piepklein molentje aan te drijven.

Image Hosted by ImageShack.us

Dat is een bescheiden resultaat, maar volgens onderzoeker Jan Snel telt vooral de proof of principle, het bewijs dat het kan. „Op een veld van een hectare zou de techniek ongeveer 14.000 watt opleveren. Dat is genoeg om 28 huishoudens van stroom te voorzien.” Snel ziet mogelijkheden te over. „De techniek is bruikbaar in grasstroken of bomen langs de weg om lantaarnpalen op aan te sluiten. Of op gras- en rietvelden, met een mat waarin wortels zich kunnen nestelen.” Ook toepassing in land- en tuinbouw is een aantrekkelijk idee, vooral omdat daar met bevloeiings- en drainagesystemen al een hele infrastructuur klaarligt.

Image Hosted by ImageShack.us

De onderzoekers merken tijdens demonstraties dat iedereen zeer gecharmeerd is van een roterend molentje, aangedreven door springlevend groen. Verscheidene energiebedrijven en branchegenoten hebben al interesse getoond bij Wageningen UR, dat de techniek heeft gepatenteerd. Vervolgonderzoek, maar vooral de praktijk moet uitwijzen of de techniek zo mooi is als ze klinkt.

(bron: trouw.nl)

Trefwoorden: , , , , , , , , , , , , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP