Kunstmatig varkensvlees
Het onderzoek wordt gesponsord door een worstenmerk

[TEKST] Wetenschappers aan de universiteit van Eindhoven kweken kunstmatig varkensvlees in hun laboratoria. Het team van professor Mark Post oogst cellen uit spierweefsel van een levend varken. Die zogenaamde myoblasten zetten ze uit in een glazen schaal met een voedselbad dat ze halen uit foetussen van andere dieren. Vervolgens gaan deze cellen zich snel delen, wat kunstmatig spierweefsel oplevert. Post heeft nog niet geproefd van zijn in-vitrovarken maar geeft toe dat zijn ‘vlees’ er nog allesbehalve appetijtelijk uitziet: ‘In de natuur bewegen varkens veel en dat levert steviger en smakelijker hammen op.

Als we erin slagen ons kunstvlees voortdurend te stretchen, zal dat eveneens steviger weefsel opleveren.’ Hij wil het voedselbad ook vervangen door een volkomen kunstmatige oplossing.

De wetenschapper is ervan overtuigd dat zijn ‘vlees’ over vijf jaar op de markt zal komen, in eerste instantie als vulling van worsten en andere bereide vleeswaren. Zijn onderzoek wordt overigens gesponsord door een worstenmerk ?n door de Nederlandse overheid.

Het grote voordeel van in-vitrovarkens is dat ze geen methaan afscheiden, een zeer schadelijk broeikasgas. De vleesindustrie speelt een belangrijke rol in de opwarming van de aarde.

De dierenrechtenbeweging Peta – de Nederlandse tegenhanger van Gaia – is opgetogen over het vooruitzicht dat op termijn vlees niet langer gelijk zal staan aan dode dieren. Maar veeartsen waarschuwen dat het grote publiek moeilijk overtuigd zal kunnen worden van de voordelen van kunstvlees.

(bron: standaard.be)

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP