RapidShare

[TEKST] Downloadsite RapidShare moet van een Duitse rechter veel meer doen om schending van auteursrechten te voorkomen. Dit zou de dienst weleens de das om kunnen doen. RapidShare was voor de rechter gesleept door de Duitse auteursrechtenorganisatie GEMA.

Op de downloadsite wordt ook auteursrechtelijk beschermd materiaal uitgewisseld. Er zijn zelfs speciale zoeksites om die illegale content op RapidShare te vinden.

Ter verdediging vertelde RapidShare de rechtbank wat het allemaal deed om het plaatsen van illegale content te voorkomen. Zo zou het bedrijf met behulp van vingerafdrukken (hashcodes) van eerder op de site geplaatst auteursrechtelijk beschermd materiaal nieuwe uploads filteren. Ook zouden er zes medewerkers fulltime bezig zijn met het controleren van content en het beantwoorden van klachten over copyrightschending.

De Duitse rechter vond deze maatregelen van RapidShare echter onvoldoende. Voor uploaders zou het een koud kunstje zijn om de controle te omzeilen en zes medewerkers zou te weinig zijn om alle nieuwe content te screenen, aldus de rechter.

Bij de uitspraak van de rechtbank blijkt dat de rechter er weinig compassie mee heeft dat RapidShare straks de deuren kan sluiten als het elk bestand handmatig moet gaan controleren: dit zou veel te kostbaar worden.

Er zijn veel meer fileshare-diensten als die van RapidShare, waar gebruikers via Direct Download Links (ddl) bestanden kunnen uitwisselen. Een beperkte versie van de dienst is gratis, maar gebruikers die bijvoorbeeld sneller willen downloaden of grotere bestanden willen uploaden moeten gaan betalen.

De ddl-sites hebben nog niet zoveel de aandacht getrokken van auteursrechtenorganisaties als bijvoorbeeld Bittorrent-sites of videosite YouTube. De uitspraak van de Duitse rechter zou hierin verandering kunnen brengen.

(bron: webwereld.nl)

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP