Poster: Earth

[VIDEO-AFBEELDINGEN] Earth, een ambitieuze, veelomvattende documentaire over het leven op aarde, van de makers van de legendarische BBC-serie Planet Earth. In totaal hadden de makers veertig miljoen euro tot hun beschikking, en Earth is daarmee de duurste documentatie ooit gemaakt.

Met dat geld konden de makers met de nieuwste technologie de meest afgelegen plekken van de wereld opzoeken. Zo werden er voor het eerste luchtbeelden gemaakt van de Mount Everest. Dat is normaal gesproken onmogelijk omdat vliegtuigen te snel gaan en helikopters in de ijle lucht niet kunnen vliegen. Maar de BBC kreeg de beschikking over een spionagevliegtuig van het Nepalese leger.

Ook werd er in HD (High Definition) gedraaid, een primeur voor een documentaire. Zo slaagden de makers er in de spectaculaire aanval van een haai op een zeehond in 1000 frames per seconde te filmen. Wat in het echt maar twee seconden duurde, wordt haarscherp vertraagd tot een minuut.

Toch werd er ook gekozen voor meer traditionele apparatuur. “Op Antarctica was het een risico om een HD-camera te gebruiken,” legde regisseur Fothergill uit, “Een oude 35mm camera kun je uit elkaar halen en repareren als er iets fout gaat. Bij een HD camera moet je daarvoor een technisch wonder zijn.” En ondanks alle technologische vernieuwing bleef ouderwets hard werken toch nodig. Een cameraman zat 16 weken lang, 14 uur per dag in een hut om het gedrag van vogels vast te leggen.

Verhaal: In ruim anderhalf uur maakt Earth een tocht van Noordpool naar Zuidpool en benadrukt daarbij de strijd om te overleven. Earth confronteert ons door middel van beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt hiertoe een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop. Zo wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt.

De film werd in gesproken door Patrick Stewart, vooral bekend als Star Trek-acteur. Hij kreeg de vraag de voice-over te doen toen hij bij een toevallige ontmoeting met Fothergill een trouwe fan van de Planet Earth series bleek te zijn. Tijdens het inspreken bleek Stewart opnieuw onder de indruk. “Ik miste soms cues, omdat ik te druk bezig was met kijken.”
Officiële website

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Trefwoorden: , ,

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP