Vaccin

[TEKST] Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston (Texas) zeggen dat ze een veelbelovend vaccin ontwikkeld hebben tegen drugsverslaving. Het vaccin moet verhinderen dat drugsverslaafden die afgekickt zijn, hervallen.

Het vaccin zorgt ervoor dat het immuunsysteem de drugs herkent als een vreemd lichaam en het aanvalt, aldus professor psychiatrie en neurowetenschappen Thomas Kosten van het Baylor College of Medicine. Hij werkt al aan het vaccin sinds 1995.

Het vaccin is een gewijzigde versie van de drugs: er is een proteïne aan verbonden waardoor het lichaam ze herkent als een bedreiging en antilichamen aanmaakt, legt de professor uit.

De meest veelbelovende resultaten zijn vastgesteld met cocaïne. “Het vaccin vermindert hier ook geleidelijk aan de hoeveelheid cocaïne die de hersenen bereikt, aldus Kosten. “Het is een traag proces en patiënten ondervinden dan ook geen afkickverschijnselen. De antistoffen zullen zich ook langzaamaan opbouwen. Wie cocaïne blijft nemen zal daar alsmaar minder sterke effecten van ondervinden”. De onderzoekers hopen dat het vaccin ook bij andere drugs en zelfs tabak zou werken.

Bij de proeven van het vaccin tegen cocaïneverslaving werden over een periode van drie maanden vijf injecties toegediend. Het moet nu wel nog op grotere schaal worden getest voor het vaccin kan worden goedgekeurd door de FDA, het Amerikaanse agentschap dat geneesmiddelen en voeding controleert.

Verscheidene Europese onderzoekers werken aan een gelijkaardig vaccin tegen tabaksverslaving. Maar Kosten staat met zijn onderzoek al verder.

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archieven

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP