Rwina, buiten de zone kloon?
Dit najaar zendt E?n een vijfdelige comedyserie met en door allochtone Mechelse (Belgi?)?jongeren uit. Heikele thema’s zullen in het sketchprogramma niet geschuwd worden. Dat kan ook moeilijk anders met een jonge bende die de afgelopen jaren met de theaterprojecten RWINA DOEN en RWINA FEEST heel wat stof deed opwaaien. ‘Rwina’ is dan ook Arabisch voor chaos. Het initiatief voor de comedyserie past binnen het diversiteitbeleid van de VRT en is baanbrekend voor E?n, want de eerste fictieserie met en door allochtone jongeren. Een definitieve uitzenddatum en titel zijn er nog niet, maar het belooft een sketchprogramma te worden in de trant van het jongerenprogramma Buiten de zone.

Bezieler van de groep rond ‘Rwina’ is Pietje Horsten, regisseur van SMOS (Ketnet) en destijds ook van Buiten de zone. ?Drie, vier jaar geleden kwam Mechelen vooral op een negatieve manier in het nieuws. Criminaliteit en geweld werden meteen gelinkt aan migrantenjongeren. Zelf loop ik al vijftig jaar rond in Mechelen en ik heb nog nooit problemen gehad?, zegt Horsten. ?Ik wou ook de positieve kanten van een multiculturele samenleving tonen. Samen met Katrien Mertens, die momenteel doctoreert in sociaal-culturele agogiek aan de VUB, zijn we toen de wijken in getrokken, zoals de achtergestelde Mahatma Gandhiwijk. Via buurtwerking hebben we met een groep van een veertiental allochtone jongeren aangevuld met een vijftal autochtonen inmiddels twee theaterprojecten op het getouw gezet in samenwerking met het Cultuurcentrum Mechelen en de Dienst Gemeenschapsvorming. Bij het laatste project, RWINA FEEST in theater ’t Arsenaal, zijn een aantal mensen van de VRT komen kijken.?

Ook Michael De Cock, artistiek leider van ’t Arsenaal, zag de groep toen aan het werk. ?Het zijn straffe gasten, lawaaierig ook, zo heb ik ondervonden toen ze bij ons repeteerden?, lacht De Cock. ?Ze gaan met gevatte humor de clich?s die over d? allochtoon de ronde doen, te lijf. Ze omzeilen de heikele thema’s niet, zoals een grap over ontmaagding en de ramadan. Het was bijzonder om te zien hoe de zaal afgeladen vol zat met allochtonen en autochtonen van alle generaties die zich kostelijk amuseerden. Er steekt zeker talent in die bende.?

De eerste opnamedag voor de tv-serie is inmiddels achter de rug. Horsten is enthousiast. ?De verschillen en gelijkenissen tussen allochtonen en autochtonen willen we op een grappige en positieve manier benaderen. Dat kan gaan van een sketch waarin we het clich? van de agressieve lawaaierige Marokkaan hekelen. Maar de allochtone jongeren hebben ook hun visie op d? Vlaming , die volgens hen een softie is die alles poeslief en schattig vindt en nogal beschermend – om niet te zeggen vrij gierig – is tegenover zijn eigen bezit, gaande van het eten in zijn bord tot geld lenen.?

Een van de acteurs die in de tv-serie speelt alsook aan het project ‘Rwina’ deelnam, is Abdelkarim Lakhal. ?We willen een goede vibe brengen, een boodschap van verdraagzaamheid maar m?t humor. Voor deze tv-serie zitten we met zijn allen samen te brainstormen over bepaalde situaties, die ons vaak ook echt overkomen zijn. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik ooit met een vriend in een frietkot had afgesproken maar dat er discussie ontstond over of we nu frieten of elders een broodje gingen gaan eten. Het duurde niet lang of alle klanten in de zaak dachten dat we met elkaar op de vuist zouden gaan.?

Bron: De Morgen, Liv Laveyne, 03/04/2007

Buiten De Zone is een (Belgische) jeugdreeks over 5 jongeren die op een telefooncentrale werken. Ze glijden altijd af (omdat er bijna niemand belt) in hun gedachten en hersenspinselen wat hilarische situaties oplevert. Moesjamaramaramara !! “’t is nie omdak wijs dagge moet kijken h? !”

Buiten De Zone, Roxanne haar tienerjaren
[youtube G97cu8IVAn4 nolink]

Niet gevonden?

Bad of douche?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Archief

Categorieën

Krimineel

kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen)
1 misdadiger
kri•mi•neel 2 (bn.)
1 strafrechtelijk
2 misdadig 3 [inf.]
geweldig, buitengewoon, fantastisch
kri•mi•neel 1 (de ~ (m.), -nelen) 1 misdadiger kri•mi•neel 2 (bn.) 1 strafrechtelijk 2 misdadig 3 [inf.] geweldig, buitengewoon, fantastisch

Sponsor

 

Gehost door

TransIP